Over ons

BKE ziet het belang van een kruisbestuiving tussen kunst en organisaties. De stichting is ontstaan uit het initiatief van ondernemers uit Tiel. Deze ondernemers hebben eerder in hun ondernemerschap een samenwerking gehad met een creatief denker/kunstenaar en zagen hier de vruchten van afwerpen in de gedachtegang van hun organisatie. Want hoe tof is het als organisatie om vanuit een creatief perspectief je eigen producten te bekijken. De vraag die BKE probeert te beantwoorden is: Wat levert de integratie van creatief denken op voor de betreffende organisatie? En op welke manier helpt het creatief denken om tot nieuwe inzichten en innovaties te komen binnen de organisatie?

In 2019 leidde dit tot de oprichting van BKE rivierenland. BKE staat achter de gedachte dat creatief denken en beeldende kunst een prominente rol kunnen innemen in een organisatie.  Als eerste project loopt sinds 2019 tot nu ‘Hommage Hofleverancier’. In dit vierdelige project gaan vier hofleveranciers uit Tiel de samenwerking aan met ieder een kunstenaar/creatief denker. Deze samenwerking mondt uit in een vruchtbare kruisbestuiving die resulteert in een eindproduct. Dit eindproduct kan inspiratie bieden voor andere organisaties in het creëren van een nieuw proces, product of innovatie.

BKE vind het belangrijk om de resultaten van projecten te delen met de bevolking van Rivierenland. Resultaten worden gepresenteerd in een openbare tentoonstelling. Daarnaast worden wijsheden uit zowel de resultaten als het proces voeding voor cultuureducatieve activiteiten met het onderwijs in Rivierenland.

Met deze insteek neemt BKE een unieke plek in binnen de Nederlandse kunstsector. Waar kunst vaak los staat van commercie en los staat van het organisatorische, wordt hier juist de nadruk op gelegd. Dit unieke perspectief biedt ook nieuw gedachtegoed voor de creatief denker/kunstenaar. Hoe ga je om met het creëren van een commercieel product? En wanneer kan een product gezien worden als kunst, en hoe verkrijgt het deze status? BKE hoopt met zijn evenementen met deze kruisbestuiving de samenleving te inspireren.


Bestuurssamenstelling:

– M. van Luijn, voorzitter/penningmeester 
– M. van den Besselaar, secretaris 
– G. Spanjer, algemeen bestuurslid
– E. Wallens, algemeen bestuurslid

Beloningsbeleid bestuur:

– In art 2 en 3 van de Statuten is vermeld dat het bestuur onbezoldigd is.  * alleen in functie gemaakte kosten kunnen worden vergoed.

Initiatiefgroep

De Initiatiefgroep is in haar oorspronkelijke hoedanigheid de initiatiefnemer van de acties die hebben geleid tot de stichting BKE. De Initiatiefgroep heeft mede de aanzet gegeven tot het project Hommage Hofleverancier.

Uit de Initiatiefgroep is het bestuur van de stichting voortgekomen. De Initiatiefgroep zelf fungeert nu als een inhoudelijke en procesmatige adviesgroep voor het bestuur.

Samenstelling:
Mieke van den Besselaar kunstenaar
Herman van Burk secretariële ondersteuning
Karin Eetgerink adviseur cultuurbeleid 
Thomas van der Ham adviseur Cultuur Oost
Jan van IJzendoorn kunstenaar 
Cor Litjens kunstenaar
Gerard van Luijn ondernemer 
Michiel van Luijn ondernemer
Geors Spanjer bestuurslid
Erna aan de Stegge adviseur Cultuur Oost / tot 1 augustus

Onze leden van comite van aanbeveling mag onder de initiatiefgroep geplaatst worden.

Comité van Aanbeveling

Samenstelling:
Lid Heske Groenendaal directeur glasfabriek Metaglas
Lid Jan van IJzendoorn adviseur kunstbeleid/kunstenaar
Lid Ella Kok-Majewska directeur RAR
Lid Karen Neervoort directeur Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Verslaglegging

Beleidsplan Stichting Bke-Rivierenland

Jaarplan 2023

Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021